Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe moet ik een som met differentiëren aanpakken?

Geloof het of niet, Ik hoef niet het antwoord, ik wil alleen weten hoe ik het moet aanpakken. Deze vraag kreeg ik voor de gein van een vriendin van me. Ik heb dus geen wiskunde boek of wat dan ook. Ik heb wel gekeken op deze site en op andere site's hoe ik het moet aanpakken, maar ik begrijp het gewoon niet. Vroeger heb ik het wel gehad, en toen begreep ik het ook, maar het is te lang geleden. Ik hoop dat u mij kunt helpen met de volgende som:

gegeven: P= 2h2 + 1h3 + 1700
gevraagd: met hoeveel neemt de snelheid toe als h= 65?

Hoe moet ik dit aanpakken???

Stefan
Leerling mbo - vrijdag 14 maart 2003

Antwoord

Ik neem aan dat je bedoelt: met welke snelheid neemt P toe op het 'tijdstip' h = 65. Zo niet, kom dan maar even terug.

De afgeleide van de gegeven functie is P' = 4h + 3h2, waarbij de regel was: exponent omlaag halen en met 1 verminderen. De constante 1700 verdwijnt, ofwel wordt 0.
In de afgeleide vul je nu h = 65 in.
Hopelijk heeft je vriendin niet het vertrouwen in je verloren na de constatering dat je dit al niet meer wist!

MBL
vrijdag 14 maart 2003

©2001-2024 WisFaq