Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Probleem met wiskundevraag

Vraag:

F(x)= 1/x
G(x)= 1/x2
Wanneer is de afstand tussen deze 2 functies gelijk aan 1/6 (een zesde)

Zou iemand mij kunnen helpen met deze vraag? Ik begrijp niet hoe je dit aan moet pakken en berekenen.

tess
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 9 oktober 2017

Antwoord

Hallo Tess,

De vraag is wat slordig geformuleerd, maar de bedoeling zal zijn dat je de waarde(n) van x bepaalt waarvoor het verschil tussen f(x) en g(x) gelijk is aan 1/6. Je moet dus oplossen:

f(x)-g(x)=1/6
of
g(x)-f(x)=1/6

(er staat immers niet bij of f(x) groter of kleiner is dan g(x)).
Het oplossen gaat als volgt:

f(x) - g(x) = 1/6
1/x - 1/x2 = 1/6

Voor aftrekken van breuken moet je eerst de noemers gelijk maken:

x/x2 - 1/x2 = 1/6
(x-1)/x2 = 1/6

Dan kruislings vermenigvuldigen:

6(x-1) = x2

Haakjes wegwerken, op nul herleiden, dan vind je een 'gewone' kwadratische vergelijking. Lukt het om deze op te lossen?

Hetzelfde doe je voor g(x)-f(x)=1/6.

GHvD
maandag 9 oktober 2017

©2001-2024 WisFaq