Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Geprojecteerde hoek berekenen bij kubus

Ik ben bezig met het berekenen van een aandrijfas met schuine vertanding. Nu heb ik te maken met een vaste drukhoek van 20 graden en een variabele tandhoek bij schuine vertanding. Nu wil ik de uiteindelijke tandkracht als input opgeven. Maar om de normaalkracht te weten wil ik als formule weten bij 2 gegeven hoeken in het YZ XZ vlak om dan de geprojecteerde hoek te weten in het XY vlak. Bijgevoegd wat plaatjes om mijn vraagstelling te verduidelijken. Het antwoord staat al in de plaatjes tussen haakjes. Maar ik wil dit uiteindelijk in een Excel file doorrekenen met dus de gegeven variabelen.

Kees
Student hbo - zondag 8 oktober 2017

Antwoord

Hallo Kees,

In de figuur zie je:

q85108img1.gif

tan(20°)=h/10 --$>$ h=10·tan(20°)
tan(30°)=b/10 --$>$ b=10·tan(30°)

tan($\alpha$)=h/b
tan($\alpha$)=tan(20°)/tan(30°)

$\alpha$ = tan-1(tan(20°)/tan(30°)) = 32,23°

Op dezelfde wijze kan je $\alpha$ berekenen bij andere waarden van de twee gegeven hoeken.

GHvD
zondag 8 oktober 2017

©2001-2025 WisFaq