Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Product van twee permutaties van orde 2

Laat zien als n minstens 4 is, dan kan elk element van Sn geschreven worden als product van twee permutaties van orde 2.

We hoeven alleen naar cyclische permutaties te kijken, want elke permutatie is een product van disjuncte cyclische permutaties.
Ik heb tot nu toe al een 'patroon' gevonden om dat te doen,
(abc)=(bc)(ac)
(abcd)=(bd)[(ab)(bc)]
... etc
(abcdefg)=[(bg)(cf)(de)][(ag)(bf)(ce)]

Ik weet alleen niet echt hoe ik dit nou moet bewijzen..
Ik zou graag hints/tips willen, zodat ik het echte antwoord zelf kan vinden.

Daan
Student universiteit - dinsdag 26 september 2017

Antwoord

Je patroon werkt niet helemaal: de permutatie $(a\,b)(b\,c)$ heeft orde drie.
Je moet ook nog een verwisseling als een product van twee premutaties van orde $2$ schijven, daar heb je nodig dat $n\ge4$: een beetje flauw maar $(a\,b)=(a\,b)[(a\,b)(c\,d)]$.
De algemene truc is deze: neem de getallen $1$, $2$, ..., $n$ en schrijf alle verwisselingen $(i\ i{+}1)$ op ($i=1,\ldots,n-1$). Neem nu voor $\sigma$ het product van alle verwisselingen $(i\ i{+}1)$ met $i$ oneven en voor $\tau$ het product van de verwisselingen met even $i$. Bij $n=4$ heb je dus $\sigma=(1\,2)(3\,4)$ en $\tau=(2\,3)$; en bij $n=5$ krijg je $\sigma=(1\,2)(3\,4)$ en $\tau=(2\,3)(4\,5)$.
Ga na dat $\sigma$ en $\tau$ orde $2$ hebben en dat $\sigma\tau$ (en ook $\tau\sigma$) een $n$-cykel oplevert. Door hernummeren kun je nu elk $n$-cykel maken.

kphart
dinsdag 26 september 2017

©2001-2024 WisFaq