Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 11580 

Re: Combinatieleer - aantal codes met Morse

Klopt het laatste antwoord wel? bij morse geldt: met 2 posities kun je 21+22 = 6 combinaties maken omdat niet alle posities moeten worden gebruikt!

Voor 36 tekens:

21+22+23+24+25= 2+4+8+16+32=62 ruim voldoende

25=32 dus te weinig

hans v
Ouder - zaterdag 16 september 2017

Antwoord

Je kunt kijken op https://nl.wikipedia.org/wiki/Morse. Voor de 26 letters uit het alphabet en de cijfers is een maximum van 5 posities genoeg inderdaad. Voor de andere veelgebruikte tekens zijn er meer plekken nodig.

— · — · — —

Het woord combinatie is niet zo handig hier, want wiskundig gezien spreken we over combinatie als de volgorde niet uitmaakt, maar dat lijkt me bij morse niet echt handig...

WvR
zaterdag 16 september 2017

©2001-2024 WisFaq