\require{AMSmath} Formule bewijzen Beste Kunt u me op weg helpen met volgende stelling te bewijzen? tan(x+y) + tan(x-y) = (sin2x)/(cos2x-sin2y) Ik moet de verdubbelingsformules toepassen, maar het lukt me echt niet... Alvast bedankt! Charlo 3de graad ASO - dinsdag 12 september 2017 Antwoord Hallo Charlotte, We hebben: $tan(x+y)=\frac{sin(x+y)}{cos(x+y)}=\frac{sin(x)cos(y)+cos(x)sin(y)}{cos(x)cos(y)-sin(x)sin(y)}$ evenzo: $tan(x-y)=\frac{sin(x)cos(y)-cos(x)sin(y)}{cos(x)cos(y)+sin(x)sin(y)}$. Nu moeten we deze twee gelijknamig maken. Ik vermeningvuldig teller en noemer van de een met de noemer van de ander. Ik begin eens met de eerste uit te werken. $tan(x+y)=\frac{(sin(x)cos(y)+cos(x)sin(y))(cos(x)cos(y)+sin(x)sin(y))}{(cos(x)cos(y)-sin(x)sin(y))(cos(x)cos(y)+sin(x)sin(y))}$ Eerst ga ik even de teller uitwerken: $(sin(x)cos(y)+cos(x)sin(y))(cos(x)cos(y)+sin(x)sin(y))=$ $cos(x)sin(x)sin^2(y)+sin^2(x)cos(y)sin(y)+cos^2(x)cos(y)sin(y)+cos(x)sin(x)cos^2(y)=$ $cos(x)sin(x)(sin(y)^2+cos^2(y))+(sin^2(x)+cos^2(x))cos(y)sin(y)=$ $sin(x)cos(x)+sin(y)cos(y)$ Vervolgens de noemer: $(cos(x)cos(y)-sin(x)sin(y))(cos(x)cos(y)+sin(x)sin(y))=$ $cos^2(x)cos^2(y)-sin^2(x)sin^2(y)$ En nu een truc - ik tel in het midden iets op en trek hetzelfde weer af: $cos^2(x)cos^2(y)-sin^2(x)sin^2(y)$ $cos^2(x)cos^2(y)+cos^2(x)sin^2(y)-cos^2(x)sin^2(y)-sin^2(x)sin^2(y) =$ $cos^2(x)(cos^2(y)+sin^2(y))-(cos^2(x)+sin^2(x))sin^2(y)=$ $cos^2(x)-sin^2(y)$ Dus we hebben dat: $tan(x+y)=\frac{sin(x)cos(x)+sin(y)cos(y)}{cos^2(x)-sin^2(y)}$. Op dezelfde manier vinden we: $tan(x-y)=\frac{sin(x)cos(x)-sin(y)cos(y)}{cos^2(x)-sin^2(y)}$. Opgeteld: $tan(x+y)+tan(x-y)=\frac{2sin(x)cos(x)}{cos^2(x)-sin^2(y)}$, en jij mag de laatste stap zetten. Met vriendelijke groet, FvL dinsdag 12 september 2017 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Beste Kunt u me op weg helpen met volgende stelling te bewijzen? tan(x+y) + tan(x-y) = (sin2x)/(cos2x-sin2y) Ik moet de verdubbelingsformules toepassen, maar het lukt me echt niet... Alvast bedankt! Charlo 3de graad ASO - dinsdag 12 september 2017
Charlo 3de graad ASO - dinsdag 12 september 2017
Hallo Charlotte, We hebben: $tan(x+y)=\frac{sin(x+y)}{cos(x+y)}=\frac{sin(x)cos(y)+cos(x)sin(y)}{cos(x)cos(y)-sin(x)sin(y)}$ evenzo: $tan(x-y)=\frac{sin(x)cos(y)-cos(x)sin(y)}{cos(x)cos(y)+sin(x)sin(y)}$. Nu moeten we deze twee gelijknamig maken. Ik vermeningvuldig teller en noemer van de een met de noemer van de ander. Ik begin eens met de eerste uit te werken. $tan(x+y)=\frac{(sin(x)cos(y)+cos(x)sin(y))(cos(x)cos(y)+sin(x)sin(y))}{(cos(x)cos(y)-sin(x)sin(y))(cos(x)cos(y)+sin(x)sin(y))}$ Eerst ga ik even de teller uitwerken: $(sin(x)cos(y)+cos(x)sin(y))(cos(x)cos(y)+sin(x)sin(y))=$ $cos(x)sin(x)sin^2(y)+sin^2(x)cos(y)sin(y)+cos^2(x)cos(y)sin(y)+cos(x)sin(x)cos^2(y)=$ $cos(x)sin(x)(sin(y)^2+cos^2(y))+(sin^2(x)+cos^2(x))cos(y)sin(y)=$ $sin(x)cos(x)+sin(y)cos(y)$ Vervolgens de noemer: $(cos(x)cos(y)-sin(x)sin(y))(cos(x)cos(y)+sin(x)sin(y))=$ $cos^2(x)cos^2(y)-sin^2(x)sin^2(y)$ En nu een truc - ik tel in het midden iets op en trek hetzelfde weer af: $cos^2(x)cos^2(y)-sin^2(x)sin^2(y)$ $cos^2(x)cos^2(y)+cos^2(x)sin^2(y)-cos^2(x)sin^2(y)-sin^2(x)sin^2(y) =$ $cos^2(x)(cos^2(y)+sin^2(y))-(cos^2(x)+sin^2(x))sin^2(y)=$ $cos^2(x)-sin^2(y)$ Dus we hebben dat: $tan(x+y)=\frac{sin(x)cos(x)+sin(y)cos(y)}{cos^2(x)-sin^2(y)}$. Op dezelfde manier vinden we: $tan(x-y)=\frac{sin(x)cos(x)-sin(y)cos(y)}{cos^2(x)-sin^2(y)}$. Opgeteld: $tan(x+y)+tan(x-y)=\frac{2sin(x)cos(x)}{cos^2(x)-sin^2(y)}$, en jij mag de laatste stap zetten. Met vriendelijke groet, FvL dinsdag 12 september 2017
FvL dinsdag 12 september 2017
©2001-2024 WisFaq