Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 85011 

Re: Berekenen onbekend getal

Ik heb in mijn boek een som. Er zijn geen getallen bijgeschreven alleen de beschrijving van de som wat ik eerder aangaf. Eerste getal is 2 keer groter dan tweede getal en het derde getal is 5 keer kleiner dan tweede getal en de uitkomst moet 66 zijn. Dat is de enigste wat ik heb.

z
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - woensdag 6 september 2017

Antwoord

Wellicht wordt bedoeld dat de som van de getallen (dus: de drie getallen bij elkaar opgeteld) gelijk moet zijn aan 66. In dat geval is de aanpak:
  • Het tweede getal noem ik x
  • Het eerste getal is 2 keer groter, dus 2x
  • Het derde getal is 5 keer kleiner, dus 1/5x
Bij elkaar moet dit 66 zijn, dus:

x + 2x + 1/5x = 66
31/5x = 66

ofwel:

3,2x = 66
x = 66 / 3,2 = 20,625

Het tweede getal zou dan 20, 625 zijn. het eerste getal 2 keer zo groot, het derde getal 5 keer zo klein.

Beetje rare som is dit wel ....

GHvD
woensdag 6 september 2017

©2001-2024 WisFaq