Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wortels van breuken in standaardvorm

Hallo,

$
\eqalign{\left( {\frac{{\sqrt 3 }}{2}} \right)^3}
$

Hoe kan je deze breuk in de standaardvorm zetten? Alvast bedankt!

Anoesh
Student hbo - dinsdag 5 september 2017

Antwoord

Je kunt 's kijken naar machten en wortels. Wortels kan je schrijven als machten met gebroken exponenten. Je kunt dan de rekenregels voor machten toepassen. Ik doe 't een keer voor...

$
\eqalign{
& \left( {\frac{{\sqrt 3 }}
{2}} \right)^3 = \cr
& \left( {\frac{1}
{2}\sqrt 3 } \right)^3 = \cr
& \left( {\frac{1}
{2} \cdot 3^{\frac{1}
{2}} } \right)^3 = \cr
& \left( {\frac{1}
{2}} \right)^3 \cdot \left( {3^{\frac{1}
{2}} } \right)^3 = \cr
& \frac{1}
{8} \cdot 3^{1\frac{1}
{2}} = \cr
& \frac{1}
{8} \cdot 3 \cdot \sqrt 3 = \cr
& \frac{3}
{8}\sqrt 3 \cr}
$

Dat was het lange antwoord...

Dat kan ook korter:

$
\eqalign{
& \left( {\frac{{\sqrt 3 }}
{2}} \right)^3 = \cr
& \frac{{\left( {\sqrt 3 } \right)^3 }}
{{2^3 }} = \cr
& \frac{{3\sqrt 3 }}
{8} = \cr
& \frac{3}
{8}\sqrt 3 \cr}
$

Neem wat je handig vindt.

Naschrift

$
\left( {\sqrt 3 } \right)^3 = \sqrt 3 \cdot \sqrt 3 \cdot \sqrt 3 = 3\sqrt 3
$

WvR
dinsdag 5 september 2017

©2001-2024 WisFaq