Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De afgeleide bepalen

Bepaal de afgeleide functie van volgende functies en vereenvoudig indien mogelijk:

1. f(x) = (x2-x)/(x2 + 1)
2. f(x) = 3x2 + 5 x + 6
3. f(x) = (2x2+5x)3
4. f(x) = 1/(2x + 3)2
5. f(x) = -2/((x-2)3

marian
3de graad ASO - donderdag 24 augustus 2017

Antwoord

1.
Met de quotiëntregel:

\eqalign{ & f\,'(x) = \frac{{\left( {2x - 1} \right)(x^2 + 1) - \left( {x^2 - x} \right) \cdot 2x}} {{\left( {x^2 + 1} \right)}} \cr & f\,'(x) = \frac{{2x^3 + 2x - x^2 - 1 - (2x^3 - 2x^2 )}} {{\left( {x^2 + 1} \right)}} \cr & f\,'(x) = \frac{{2x^3 + 2x - x^2 - 1 - 2x^3 + 2x^2 }} {{\left( {x^2 + 1} \right)}} \cr & f\,'(x) = \frac{{x^2 + 2x - 1}} {{\left( {x^2 + 1} \right)}} \cr}

2.
Met de basisregels:

f\,'(x)=6x+5

3.
Met de kettingregel:

f\,'(x)=3(x^2+5x)^2(4x+5)
f\,'(x)=(12x+15)(x^2+5x)^2

4.
Herschrijf f.

f(x)=(2x+3)^{-2}
f\,'(x)=-2(2x+3)^{-3}·2
f\,'(x)=-4(2x+3)^{-3}
\eqalign{f\,'(x)=-\frac{4}{(2x+3)^3}}

5.
Idemdito.

\eqalign{f(x)=-\frac{2}{(x-2)^3}=-2(x-2)^{-3}}
f\,'(x)=6(x-2)^{-4}
\eqalign{f\,'(x)=\frac{6}{(x-2)^4}}

WvR
zaterdag 26 augustus 2017

©2001-2025 WisFaq