Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Functievoorschrift opstellen

Ik moet een functievoorschrift van een veeltermfunctie van de derde graad, een rationale functie en een exponentiële functie opstellen. Veeltermfunctie heeft x=3 als nulwaarde, x=-2 als tweevoudige nulwaarde en f(0)=12. Rationale functie heeft een perforatie in x=2, een verticale asymptoot x=4 en x=-1 als tweevoudige nulwaarde. De exponentiële heeft h(0)=4 en h(2)=36.

Kobe
3de graad ASO - dinsdag 15 augustus 2017

Antwoord

Hallo Kobe,

Als het goed is, heb je de spelregels gelezen en gezien dat het niet de bedoeling is om 'zomaar' vragen te stellen in de hoop dat wij deze voor je oplossen. Je moet ook laten zien wat je zelf hebt gedaan, of aangeven waarom je met een vraag niet verder komt.

Ik geef je wat tips om verder te komen:
  • Wanneer p een nulwaarde is van een veelterm, dan kan je de veelterm ontbinden met (x-p) als één van de factoren.
  • Bij een breuk kan je een verticale asymptoot verwachten wanneer de noemer nul wordt (lees goed: 'kan', hoeft niet altijd!)
  • Bij een breuk kan je een perforatie verwachten wanneer de teller en noemer beide nul worden (opnieuw: 'kan'!)
  • Exponentiële functie: start met de algemene formule, vul de twee gegeven punten in. Je krijgt 2 vergelijkingen met 2 onbekenden, hiermee zijn deze onbekenden dus te bepalen.
Wellicht vind je nog meer aanwijzingen in je leerboek. Succes!

GHvD
dinsdag 15 augustus 2017

©2001-2024 WisFaq