\require{AMSmath} Tweedegraads goniometrische vergelijking exact oplossen Hoe los je de vergelijking 3sin(x)-2sin2(x)=1 op?Het antwoord moet zijn sin(x)=0.5 waaruit volgt dat x = 1/6$\pi$ en x = 5/6$\pi$.Zelf zou ik de abc-formule gebruiken, maar daarbij kom ik niet uit op sin(x)=0.53sin(x)-2sin2(x)=13sin(x)-2sin2(x)-1=0sin(x)= (-3+√(32+4·-2·-1))/2·-2Alvast bedankt! Liesbe Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 14 augustus 2017 Antwoord Hallo Liesbeth,Je moet de abc-formule wel zorgvuldig invullen! Je kunt vergissingen voorkomen door altijd een net lijstje te maken:a=-2b=3c=-1Vervolgens je berekening van D netjes uitschrijven:D=b2-4·a·cD=32-4·-2·-1 (één min-teken meer dan bij jou!)D=9-8D=1Invullen in de abc-formule levert dan:sin(x) = (-3+√1)/(2·-2)sin(x) = -2/-4sin(x) = 0,5OK zo?Opmerking: de abc-formule levert ook nog de oplossing:sin(x) = (-3-√1)/(2·-2)sin(x) = -4/-4sin(x) = 1Hieruit volgt dan: x=1/2$\pi$ + k·2$\pi$ GHvD maandag 14 augustus 2017 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Hoe los je de vergelijking 3sin(x)-2sin2(x)=1 op?Het antwoord moet zijn sin(x)=0.5 waaruit volgt dat x = 1/6$\pi$ en x = 5/6$\pi$.Zelf zou ik de abc-formule gebruiken, maar daarbij kom ik niet uit op sin(x)=0.53sin(x)-2sin2(x)=13sin(x)-2sin2(x)-1=0sin(x)= (-3+√(32+4·-2·-1))/2·-2Alvast bedankt! Liesbe Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 14 augustus 2017
Liesbe Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 14 augustus 2017
Hallo Liesbeth,Je moet de abc-formule wel zorgvuldig invullen! Je kunt vergissingen voorkomen door altijd een net lijstje te maken:a=-2b=3c=-1Vervolgens je berekening van D netjes uitschrijven:D=b2-4·a·cD=32-4·-2·-1 (één min-teken meer dan bij jou!)D=9-8D=1Invullen in de abc-formule levert dan:sin(x) = (-3+√1)/(2·-2)sin(x) = -2/-4sin(x) = 0,5OK zo?Opmerking: de abc-formule levert ook nog de oplossing:sin(x) = (-3-√1)/(2·-2)sin(x) = -4/-4sin(x) = 1Hieruit volgt dan: x=1/2$\pi$ + k·2$\pi$ GHvD maandag 14 augustus 2017
GHvD maandag 14 augustus 2017
©2001-2024 WisFaq