Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Significant verschil tussen twee groepen

Ik heb twee vragen betreffende mijn onderzoek waarin ik statistische berekeningen moet doen.

1. Ik wil graag berekenen of er een significant verschil is tussen twee groepen. Ik doe onderzoek naar een bepaald onderwerp in twee landen (de twee groepen dus). De groepen kunnen een bepaald onderwerp waarderen met positief, negatief positief/negatief en neutraal. Nu heb ik de volgende cijfers:

Land 1:
totaal aantal antwoorden: 4226
Negatief: 1708
Positief: 373
Pos/neg: 381
Neutraal: 1764

Land 2:
totaal aantal antwoorden: 2675
Negatief: 1722
Positief: 296
Pos/neg: 154
Neutraal: 503

Nu wil ik graag laten zien of de verschillen die er tussen beide landen zijn in de verschillende categorieen, significant zijn, dus ik heb de volgende berekening uitgevoerd, voor elke categorie, het voorbeeld hieronder is voor 'negatief':

(1708+1722)/(4226+2675) = 0.497


√(0.497·(1-0.497)·(1/4226+1/2675) = 0.0123

((1708/4226)-(1722/2675))/0.0123 = -19 Het absolute getal is hoger dan 1,96, wat hoort bij een 5% betrouwbaarheidslevel, en dat betekent dat het verschil significant is.

Klopt deze berekening? Kan ik op deze manier zeggen dat er een significant verschil is tussen de positieve antwoorden in de twee landen? En welke test heb ik nu gebruikt? Is dit de t-test?

2. Daarnaast wil ik laten zien dat er binnen een groep (binnen een land) bijvoorbeeld significant meer positieve dan negatieve antwoorden worden gegeven. Hoe doe ik dit? Het zou in mijn ogen op dezelfde manier kunnen als bij mijn eerste vraag, echter weet ik dan niet welk getal ik onder de streep moet zetten bij de eerste stap. Het 'totaal' bij bijvoorbeeld land 1, is 4226, moet ik dan (1708+373)/(4226+4226) doen bij de eerste stap om er achter te komen of er een significant verschil is tussen de positieve en negatieve antwoorden? Hoop dat het duidelijk is wat ik bedoel.

Alvast bedankt!

Cleo
Student universiteit - donderdag 20 juli 2017

Antwoord

Dat is een beetje een rare vraag: je hebt een paar berekeningen gedaan en nu wil je van ons weten wat je eigenlijk gedaan hebt? Je moet een reden gehad hebben om juist deze berekeningen te doen. Kan je uitleggen waarom je er voor gekozen hebtdeze bewerkingen uit te voeren? Misschien ga je dan zelf al iets beter begrijpen wat je aan het doen bent.

kphart
vrijdag 21 juli 2017

 Re: Significant verschil tussen twee groepen 

©2001-2024 WisFaq