Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 84793 

Re: Vraagstuk mod-rekenen

Wanneer ik het vraagstuk verder oplos krijg ik n = 215·310·56 met dan nog andere priemgetallen met exponent 30.

Ik begrijp echter nog steeds niet vanwaar de -1 term komt bij n/2 is even voor alpha. (ook niet de -1 voor 3 en 5). Is het de bedoeling dat we het kwadraat terug even maken? Sorry voor deze bijvraag!

Dank u wel

Robin
Student universiteit België - maandag 10 juli 2017

Antwoord

Als
$$
n=2^\alpha\cdot3^\beta\cdot5^\theta
$$
dan geldt
$$
\frac{n}{2}=2^{\alpha-1}\cdot3^\beta\cdot5^\theta
$$
toch? Als een getal even is moet elke exponent van elke priemfactor even zijn.
Bekijk zelf nu maar eens wat de priemontbindingen van $n/3$ en $n/5$ zijn.

kphart
maandag 10 juli 2017

©2001-2025 WisFaq