Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiëren van functie

Hallo,

Ik heb een vraag over het onderdeel differentiëren bij wiskunde B.
Als ik de volgende functie heb:
f(x) = 3 · 5x
Hoe neem ik hier dan de afgeleide van?
f(x) = 15x
f'(x) = 15
Dit is wat ik dacht.

Maar in mijn boek staat de volgende regel, die ik niet begrijp:
f(x) = c · g(x) geeft f'(x) = c · g'(x)

Kan iemand mij dit uitleggen?
Alvast bedankt!

Groeten, Selochna

Seloch
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 3 juli 2017

Antwoord

Je zou bij f(x)=3·5x ook zo kunnen redeneren:

f(x)=3·5x
f'(x)=3·5=15

Maar eigenlijk gebruik je de regel al de hele tijd zonder dat je 't merkt:

g(x)=100·x2
g'(x)=100·2x=200x

Helpt dat?

WvR
maandag 3 juli 2017

©2001-2024 WisFaq