Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Curvefitting

Hallo,

We hebben en vraag over een data reeks die niet precies normaal verdeeld lijkt zoals een Gauss functie.
Dit is onze reeks

x-as y-as
0 0
1 0
2 0
3 0
4 2
5 9
6 27
7 65
8 121
9 176
10 199
11 176
12 121
13 65
14 27
15 9
16 2
17 0
18 0
19 0
20 0
Totaal 1.000

Deze hebben we berekend met
Gem. 10
stdev. 2
In Excel met =NORM.VERD(x;gem;stdev;cumm=0)
De bekende Gauss formule:
f(x)=1/σ√(2π) * exp( -(x-μ)2/2σ2)

Maar we hebben ook een meetreeks, dus niet berekend wel gemeten:
x-as Y meet
0 0
1 0
2 0
3 46
4 197
5 279
6 204
7 117
8 66
9 40
10 23
11 11
12 7
13 4
14 2
15 2
16 1
17 1
18 1
19 0
20 0
Totaal 1.000

De oppervlakte onder curves van beide is gelijk aan 1000
Nu de vragen:
Bestaat er een functie (vergelijkbaar als die van de Gauss functie) die een onregelmatige vorm geeft zoals die van de metingen bijv met een lange straat naar rechts?
En is er een manier om de coëfficiënten hierbij te bepalen?
Dus een curve fit die door de meetpunten past?
Als dit te moeilijk is dan de vraag is dit wel mogelijk voor de standaard Gauss formule? Ook al zal die niet zo goed passen door de meet data.

Hopelijk is onze vraag duidelijk.

Awad &
Student hbo - maandag 3 juli 2017

Antwoord

Ik gebruik daarvoor CurveExpert. Dat levert voor je dat de volgende plaatjes en gegevens op:

I.
q84747img1.gif

q84747img2.gif

II.
q84747img3.gif

q84747img4.gif

Details voor het programma:

q84747img5.gif

Uiteraard biedt het programma nog veel meer mogelijkheden, bijzonderheden en gegevens. Handig wel...

WvR
maandag 3 juli 2017

©2001-2024 WisFaq