Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bespreken van functie in functie van p en q

De nulpunten van de veelterm x2+px+q zijn tan(a) en tan(b). Bereken de onderstaande uitdrukking V in functie van p en q:

V= sin2(a+b)+psin(a+b)cos(a+b)+qcos2(a+b)

Ik heb deze gelijkheid al gelijk gesteld aan nul en dan gedeeld door cos2(a+b) zodat de in het voorschrift de tangens voorkwam, maar eigenlijk weet ik niet hoe ik hieraan moet beginnen. Misschien moet ik sin(a+b)cos(a+b)... Ik heb echt geen enkel idee.
Bedankt voor uw hulp!

Xavier
3de graad ASO - zondag 25 juni 2017

Antwoord

Hallo Xavier,

Als de nulpunten van $x^2+px+q$ gelijk zijn aan $\tan(a)$ en $\tan(b)$, dan kun je afleiden: $x^2+px+q=(x-\tan(a))(x-\tan(b))$.

Daarmee geldt $p=-\tan(a)-\tan(b)$ en $q=\tan(a)\tan(b)$.

Ga die twee waarden eens substitueren en kijk waar je uit komt.

Als je meer hulp nodig hebt, laat dan zien waar je vast bent gelopen.

Succes.

Met vriendelijke groet,

FvL
zondag 25 juni 2017

©2001-2024 WisFaq