Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 84674 

Re: Irrationale ongelijkheden

Het gaat over irrationale ongelijkheden, dus ongelijkheden waar wortelvormen in komen. Bij gelijkheden heb ik geleerd dat er kwadrateringsvoorwaarden moeten opgesteld worden. De functie onder de wortel moet groter of gelijk zijn aan nul. Ook leerden we bestaansvoorwaarden opstellen bv. √(f(x))=x+6. We stelden dat x groter of gelijk moest zijn dan -6

Xavier
3de graad ASO - woensdag 21 juni 2017

Antwoord

Dat blijft zo, je moet in ieder geval daar werken waar de uitdrukkingen zinvol zijn. Je hebt soms iets meer vrijheid. Bij iets als $\sqrt{f(x)}\ge x+6$ moet je in ieder geval de $x$-en hebben met $f(x)\ge0$. Maar $x+6$ levert nu geen beperking want als $\sqrt{f(x)}$ bestaat en als $x+6$ negatief is heb je ook een oplossing van de ongelijkheid.

kphart
donderdag 22 juni 2017

©2001-2024 WisFaq