Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Loodrechte stand in de ruimte

zoek een cartes. vgl. van het vlak pi dat het punt A(1,1,-)bevat , evenwijdig is met de rechte l bepaald door x-1 = (2-y)/2 = (z-1)/3 en orthogonaal is met een vlak bepaald door 2x-3y+z-4 =0

gust b
Ouder - zondag 11 juni 2017

Antwoord

Beste Gust,

Een vlak is volledig bepaald door één punt en twee richtingsvectoren, of door één punt en een normaalvector. Een punt is gegeven en aangezien het gezochte vlak evenwijdig moet zijn met de gegeven rechte, kan je de richting van de rechte gebruiken als een van de richtingsvectoren voor het vlak.

Het vlak moet loodrecht staan op een ander vlak: van dat vlak kan je de normaalvector eenvoudig aflezen en die gebruik je dan als tweede richtingsvector voor het gezochte vlak.

Je kan dan rechtstreeks aan de slag met de twee richtingsvectoren, of je bepaalt aan de hand daarvan eerst een normaalvector van het gezochte vlak.

Kan je zo verder?

mvg,
Tom

td
maandag 12 juni 2017

©2001-2024 WisFaq