Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 84516 

Re: Oplossen van een vergelijking met rationele exponent

Beste,

Vriendelijk bedankt voor uw hulp! Gisterenavond heb ik nog een manier gevonden! Door gebruik te maken van de methode van Newton-Raphson. Hierbij wordt gebruik gemaakt van enkele iteraties en uiteindelijk zal de oplossing convergeren. De methode houdt in:

- f(x) oplossen naar zelf gekozen beginwaarde bv. f(5)
- Nieuwe waarde voor x = x + f(x)/f'(x)
- Nieuwe x invullen in f(x)
- Herhalen tot de waarde van x convergeert

Nogmaals bedankt voor uw snelle respons en hulp!

Met vriendelijke groeten

Emiel
Student universiteit - woensdag 31 mei 2017

Antwoord

Ik zou toch aftrekken:
$$
x_{n+1}=x_n-\frac{f(x_n)}{f'(x_n)}
$$
dat is de formule die bij Newton-Raphson hoort: raaklijn in $(x_n,f(x_n))$ met de $x$-as snijden levert die formule.
Je kunt met $x_0=1$ beginnen want de rij die je krijgt is dalend, omdat $f''(x)=(1+a)ax^{a-1}$ positief is ($a=19/100$ als in het vorige antwoord) . De convergentie is inderdaad snel: bij elke stap verdubbelt ruwweg het aantal correcte decimalen.

Je vroeg in eerste instantie naar een oplossing "zonder software" en die is er dus eigenlijk niet, en de numerieke methode is inderdaad efficienter

kphart
woensdag 31 mei 2017

©2001-2024 WisFaq