Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Lolly

Een winkelier verkoopt bernouilli lolly's. Bij 20 procent van deze lolly's is lukraak een bon gevoegd die recht geeft op een gratis lolly.
  1. Hoe groot is de kans dat Stef die 5 lolly's koopt, er meer dan 5 krijgt.
  2. Hoe groot is de kans dat Stef er juist 6 krijgt.
Je moet dit denk ik oplossen met een binomiale verdeling maar ik weet niet wat n is.

De antwoorden zijn respectievelijk 67,23 en 32,77

Groetjes

nils
3de graad ASO - zondag 28 mei 2017

Antwoord

Een binomiaal kansexperiment met X:aantal bonnetjes. Daarbij is n=5, p=0,2 en worden er vervolgens twee dingen gevraagd:

a. P(X$>$0)
b. P(X=1)

De antwoorden staan in de groene vakjes.

a.
q84505img1.gif

b.
q84505img2.gif

Maar in die extra lolly kan natuurlijk ook weer een bonnetje zitten... en dan heb je niet precies 6 lolly's... dus je moet nog een keer vermenigvudigen met 0,8 en dat geeft dan inderdaad toch 0,3277.
Hopelijk helpt het.

WvR
zondag 28 mei 2017

©2001-2024 WisFaq