Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Verschil van twee kwadraten

Hoi, ik zit in een knoop met een wiskundevraag over het verschil van twee kwadraten, algemene formule:
a2-b2 = (a-b)(a+b)

Nu is de vraag: ontbind in zo veel mogelijk factoren. Er staat:

x4 - 16x2 = x2(x-8)(x+8)

Maar hoe klopt dit? Als ik het omgekeerd bereken kom ik uit op 64x2 ipv 16x2. En dat zou ook moeten kloppen, want 8 x 8 is 64... Dan zou de formule anders moeten zijn of het antwoord.

In een volgende vraag staat ook: x4 + 16x2 = x2(x2+64).
Hier staat alweer 64 terwijl dat niks te maken heeft met 16.

De vorige opdrachten waren bijvoorbeeld: x3-64x2 = x2(x-64) en dit snap ik weer wel. Of: x3-16x = x(x-4)(x+4) en dat snap ik ook helemaal. Ik vraag me nu af, waarom er in het ander antwoord (x-8)(x+8) staat en niet (x-4)(x+4)?

shr
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - donderdag 25 mei 2017

Antwoord

Hallo shr,

Ik kan me goed voorstellen dat je dit niet begrijpt, want volgens mij klopt dit ook niet. Ik denk dat de schrijver van het boek zelf een rekenfout of schrijffout heeft gemaakt. Het moet waarschijnlijk zijn:

x4-16x2 = x2(x2-16) = x2(x-4)(x+4)

of:

x4-64x2 = x2(x2-64) = x2(x-8)(x+8)

Er staan wel eens vaker fouten in een boek, helaas, maar het belangrijkste is dat jij het begrijpt, en volgens mij begrijp jij het helemaal!

GHvD
donderdag 25 mei 2017

©2001-2024 WisFaq