Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De grootte van een scherpe hoek berekenen

Beste meneer/mevrouw

Alvast bedankt voor het antwoorden.

Ik heb een vraag over mijn extra oefening die ik zou moeten kunnen maken voor het examen. Het gaat als volgt:

Bereken de grootte van een scherpe hoek van B'D met elk van de zijvlakken door D.

Dan krijg je ook nog de bijbehorende informatie over de kubus(de lengtes). Helaas kan ik geen foto toevoegen anders had ik dat zeker gedaan. Zou het mogelijk zijn om te vertellen welke stappen ik zou moet uitvoeren om het maximum op deze vraag te halen? De leerkracht heeft me een beetje op weg geholpen. Misschien dat het voor u ook handig is. Een van de stappen die ik moet uitvoeren is het diagonaal van het voorvlak berekenen. Dat is gedaan met behulp van Pythagoras. Eenmaal als je dat hebt kun je de hoek terugzoeken met behulp van je rekenmachine. (in dit geval de tangens)

Het zou echt veel voor me betekenen als jullie me het konden proberen uit te leggen. Ik kom er namelijk niet uit.

Groetjes

jan
2de graad ASO - zaterdag 20 mei 2017

Antwoord

Hallo Jan,

In onderstaande figuur is de balk (geen kubus) getekend, met daarin de lichaamsdiagonaal B'D. Gevraagd is o.a. de hoek tussen deze lichaamsdiagonaal en het voorvlak. Deze hoek heb ik aangegeven met \delta:

q84446img1.gif

Deze hoek \delta is een hoek van de gekleurde rechthoekige driehoek A'DB'in de balk. Hieronder heb ik deze driehoek getekend zoals je er recht op kijkt:

q84446img2.gif

Ga voor jezelf na dat de hoekpunten in de beide figuren overeen komen.
Driehoek A'DB' is rechthoekig. De tangens van hoek D (dus tan\delta) is dan 3/x. Wanneer je x (=de aanliggende rechthoekszijde A'D van hoek D) zou weten, dan weet je de tangens van hoek D en kan je hoek D zelf bepalen.

Nu is A'D de diagonaal van het voorvlak van je balk. Dit voorvlak heb ik hieronder nogmaals getekend:

q84446img3.gif

De lengte x van deze diagonaal kan je berekenen met Pythagoras:

x2 = 42+ 22
x2 = 20
x = √20 = √(4·5) = √4√5
x = 2√5

In de tweede figuur zien we nu:

tan\delta = 3/2√5

Met je rekenmachine bereken je dan:

\delta\approx33,9°

Je moet ook de hoeken tussen de lichaamsdiagonaal B'D en de twee andere zijvlakken door D berekenen. Dit gaat op dezelfde manier. In de figuur hieronder zie je de hoek \delta tussen B'D en het ondervlak:

q84446img4.gif

Als tussenstap moet je de diagonaal BD berekenen.

Voor de hoek tussen B'D en het rechter zijvlak gebruik je de driehoek B'DC', je berekent als tussenstap de diagonaal DC':

q84446img5.gif

Lukt het hiermee?

GHvD
zondag 21 mei 2017

©2001-2025 WisFaq