Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Pythagoras

Een kubus van 4 cm met A, B, C, D, E, F, G, P en H. Vanaf H tot P is 1 cm dus vanaf G tot P is 3 cm, hoe lang is AP?

Ali Ah
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - donderdag 11 mei 2017

Antwoord

q84398img1.gif

Je kunt de stelling van Pythagoras gebruiken in $\Delta APH$. Hier is $\angle H=90^o$. Je weet dat $HP=1$, maar $AH$ moet je dan nog even uitrekenen.

Dat kan in $\Delta AHE$:
$AH^2=4^2+4^2=32$
$AH=\sqrt{32}$

In $\Delta APH$:
$AP^2=AH^2+HP^2$
$AP^2=32+1=33$
$AP=\sqrt{33}$

Meer moet het niet zijn...
Misschien gebruik je zelf een tabel bij de stelling van Pythagoras. Dat kan natuurlijk ook.
Helpt dat?

WvR
donderdag 11 mei 2017

©2001-2025 WisFaq