Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Het domein

Hallo,
Zou u mij misschien kunnen helpen met het bepalen van het domein? We hebben een oefen opdracht van de docent gehad, maar ik begrijp het niet zo goed.

$\eqalign{f(x)=\frac{2x-3}{x+1}}$

MB
Iets anders - maandag 24 april 2017

Antwoord

Het domein gaat over de verzameling x-waarden waar de functie gedefinieerd is. Grof gezegd: voor welke waarden van x heb je een functiewaarde?

In het geval van $\eqalign{f(x)=\frac{2x-3}{x+1}}$ heb je alleen een probleem als $x=-1$, want dan is de functie niet gedefinieerd omdat delen door nul niet gedefinieerd is.

Het domein van f is gelijk aan $x < - 1 \vee x > - 1$PS
Er zijn (uiteraard) meer manieren om een verzameling zoals het domein van $f$ te noteren:
  • $
    x < - 1 \vee x > - 1
    $
  • $
    \left\langle { \leftarrow ,\left. { - 1} \right\rangle \cup } \right.\left\langle { - 1} \right.,\left. \to \right\rangle
    $
  • $
    \mathbb{R}\backslash \left\{ { - 1} \right\}
    $
Lukt dat zo?

WvR
maandag 24 april 2017

©2001-2024 WisFaq