Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Booglengte bierglas

Dag

Hoe bereken ik de werkelijke booglengte van een bierglas met functievoorschrift f(x)=0.01392x3 - 0.31979x2 + 2.09512x + 0.86726
We hebben het bierglas geroteerd zodat het dus liggend is met als begin x=0 en einde x=12,38. Ik veronderstel dat dat dus ook de grenzen zijn.

Robbe
3de graad ASO - zaterdag 22 april 2017

Antwoord

Hallo Robbe,

Voor het berekenen van de lengte van een curve gebruik je de formule:

L = ∫√(1+(f'(x))2)dx

Deze berekening zal niet analytisch lukken, met je GR kan je dit grafisch-numeriek aanpakken. Ik neem aan dat de hoogte van je glas 12,38 cm is en x gerekend wordt vanaf de de bodem (of juist vanaf de bovenkant naar beneden), dan zijn je grenzen correct.

GHvD
zaterdag 22 april 2017

©2001-2024 WisFaq