\require{AMSmath} 10 rode, 12 blauwe en 8 gele knikkers Beste,...In een bak zitten 10 rode, 12 blauwe en 8 gele knikkers. Op aselecte wijze wordt er tegelijkertijd 3 knikkers getrokken. Wat is de kans:dat 2 knikkers dezelfde kleur hebben en de derde nietdat minstens 2 knikkers een verschillende kleur hebbendat minstens 2 knikkers eenzelfde kleur hebbenBij a. kan dit 2 geel of 2 blauw of 2 rood zijn, dus:8/30 · 7/29 + 10/30 · 9/29 + 12/30 · 11/29Hoe noteer ik dat de derde verschillend is?Bij b. en c. weet ik niet hoe ik moet beginnen?MVg Nils 3de graad ASO - maandag 10 april 2017 Antwoord Misschien moet je toch je theorie nog 's bestuderen! De kans op 2 gele knikkers en 1 andere kleur is gelijk aan:$\eqalign{P(2\;\;geel) = 3 \times \frac{8}{{30}} \times \frac{7}{{29}} \times \frac{{22}}{{28}} = ...}$Hoe je daar aan komt?Bereken eerst de kans op een bepaalde volgorde. Bij voorbeeld P(GGN) met G:geel en N:niet geel. Je krijgt dan:$\eqalign{P(G,G,N) = \frac{8}{{30}} \times \frac{7}{{29}} \times \frac{{22}}{{28}} = ...}$Maar er zijn 3 volgordes met 2 gele knikkers:GGNGNGNGGJe moet P(GGN) vermenigvuldigen met 3 om de kans P(2 geel) te krijgen.Je kunt de kans ook uitrekenen met combinaties. Je krijgt dan:$P(2\,\,geel) = \frac{{\left( {\begin{array}{*{20}c} 8 \\ 2 \\\end{array}} \right) \times \left( {\begin{array}{*{20}c} {22} \\ 1 \\\end{array}} \right)}}{{\left( {\begin{array}{*{20}c} {30} \\ 3 \\\end{array}} \right)}} = ...$Idem voor 2 rood of 2 blauw. Nu jij weer!Misschien helpt dat? Kijk eventueel op C. Aanpak van kansproblemen voor meer uitleg en voorbeelden. WvR maandag 10 april 2017 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Beste,...In een bak zitten 10 rode, 12 blauwe en 8 gele knikkers. Op aselecte wijze wordt er tegelijkertijd 3 knikkers getrokken. Wat is de kans:dat 2 knikkers dezelfde kleur hebben en de derde nietdat minstens 2 knikkers een verschillende kleur hebbendat minstens 2 knikkers eenzelfde kleur hebbenBij a. kan dit 2 geel of 2 blauw of 2 rood zijn, dus:8/30 · 7/29 + 10/30 · 9/29 + 12/30 · 11/29Hoe noteer ik dat de derde verschillend is?Bij b. en c. weet ik niet hoe ik moet beginnen?MVg Nils 3de graad ASO - maandag 10 april 2017
Nils 3de graad ASO - maandag 10 april 2017
Misschien moet je toch je theorie nog 's bestuderen! De kans op 2 gele knikkers en 1 andere kleur is gelijk aan:$\eqalign{P(2\;\;geel) = 3 \times \frac{8}{{30}} \times \frac{7}{{29}} \times \frac{{22}}{{28}} = ...}$Hoe je daar aan komt?Bereken eerst de kans op een bepaalde volgorde. Bij voorbeeld P(GGN) met G:geel en N:niet geel. Je krijgt dan:$\eqalign{P(G,G,N) = \frac{8}{{30}} \times \frac{7}{{29}} \times \frac{{22}}{{28}} = ...}$Maar er zijn 3 volgordes met 2 gele knikkers:GGNGNGNGGJe moet P(GGN) vermenigvuldigen met 3 om de kans P(2 geel) te krijgen.Je kunt de kans ook uitrekenen met combinaties. Je krijgt dan:$P(2\,\,geel) = \frac{{\left( {\begin{array}{*{20}c} 8 \\ 2 \\\end{array}} \right) \times \left( {\begin{array}{*{20}c} {22} \\ 1 \\\end{array}} \right)}}{{\left( {\begin{array}{*{20}c} {30} \\ 3 \\\end{array}} \right)}} = ...$Idem voor 2 rood of 2 blauw. Nu jij weer!Misschien helpt dat? Kijk eventueel op C. Aanpak van kansproblemen voor meer uitleg en voorbeelden. WvR maandag 10 april 2017
WvR maandag 10 april 2017
©2001-2024 WisFaq