Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Meteoriet botst op aarde

Een meteoriet met massa m en snelheid v komt op de aarde af. De meteoriet blijft na de botsing in de aarde vastzitten. De aarde, met massa M en straal R, draait voor de botsing met hoeksnelheid w0. Na de botsing draait de aarde met hoeksnelheid w1. De aarde blijkt na de botsing 2x zo snel te draaien. M= 6 x 1024 kg en R = 6.4 x 103 km. Voor de botsing is de snelheid van de meteoriet 60 km/s.

Wat is de hoeksnelheid van de aarde voor de botsing?
Ik gebruik V=wR met w0= V/R. V=6031 m/s en R=6.4 x 106 m.

ik kom uit op 9.4 x 10-3 rad/s maar moet uitkomen op 7.2 x 10-5. Wat doe ik fout?

Julia
Student universiteit - zondag 26 maart 2017

Antwoord

Hallo Julia,

De hoeksnelheid van de aarde is 2$\pi$ radialen per 24 uur, dus
2$\pi$/(24·3600)=7,3·10-5 rad/s.

GHvD
zondag 26 maart 2017

©2001-2024 WisFaq