Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wortels in breuken optellen

Beste meneer/mevrouw,

Hoe moet je de volgende som oplossen in een breuk als je de noemers gelijk wilt maken

18√6: 18 + 1√2 :6 =?
Wordt 1√2:6 dan 3√6 of 3√2?

Met vriendelijke groet,
Maike

Maike
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - woensdag 22 maart 2017

Antwoord

Hallo Maaike,

Wanneer je breuken wilt optellen, dan moet je eerst de noemers gelijk maken. In dit geval is 18 een geschikte noemer: bij de rechter breuk kan je van de 'oude' noemer 6 een 'nieuwe' noemer 18 maken door de noemer met 3 te vermenigvuldigen.
Maar: dan moet je de teller ook met 3 vermenigvuldigen!

Dus:
1√2 : 6 = 3√2 : 18

De som wordt dan:

18√6 : 18 + 3√2 : 18 = (18√6 + 3√2):18

GHvD
woensdag 22 maart 2017

©2001-2024 WisFaq