Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Lengte zwaartelijnen

In Δ𝐴𝐵𝐶 zijn de lengtes van de zijden gelijk aan 𝑎, 𝑏 en 𝑐. De lengtes van de zwaartelijnen zijn gelijk aan 𝑝, 𝑞 en 𝑟.
Bewijs dat (𝑎2 + 𝑏2 + 𝑐2) ∶ (𝑝2 + 𝑞2 + 𝑟2) = 4 ∶ 3
Als ik een getallenvoorbeeldje neem, kan ik deze som gemakkelijk oplossen. Maar nu wil ik deze som graag bewijzen zonder getallenvoorbeeldje. Waar moet ik dan beginnen?

Anne
Student hbo - zondag 12 maart 2017

Antwoord

Dag Anne,
Ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig naar het getallenvoorbeeldje...

Je zou kunnen beginnen met het tekenen van (bijvoorbeeld) alleen de zwaartelijn AD uit A.
In driehoek ABD en ACD kan je dan de cosinusregel toepassen met betrekking tot hoek D; in beide gevallen: AD2 = ...
Daarmee kan je aantonen dat
2AD2 = 2p2 = b2 + c2 - 1/2a2
Hierbij moet je gebruiken dat de cosinussen van de hoeken D in de driehoeken elkaars tegengestelde zijn.
Analoge uitdrukkingen kan je dan vinden voor 2q2 en 2r2 die dan door optelling leiden tot de door jou genoemde eigenschap.
Succes verder,

dk
maandag 13 maart 2017

©2001-2024 WisFaq