Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Toppen

Hoe bereken je de toppen als je zo een formule hebt?

f(x)=-2x2-2

rxrx
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 7 maart 2017

Antwoord

De toppen? 't Is een tweedegraads functie dus deze bergparabool zal slechts één top hebben. Als je wilt kan je de top 'gewoon' aflezen. De top is T(0,-2). Ga maar na! x^2 is minimaal gelijk aan nul bij x=0. Dus dat is dan meteen de x-coördinaat van de top. 't Is een bergparabool dus -2 is dan de maximale waarde, dat wil zeggen de y-coördinaat van de top.

Maar je kunt ook de formule gebruiken.
Voor y=ax^2+bx+c geldt:
\eqalign{x_{top}=-\frac{b}{2a}=-\frac{0}{2·-1}=0}

Dat kan ook...

WvR
dinsdag 7 maart 2017

©2001-2025 WisFaq