Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Het vinden van een vergelijking van een raaklijn

f(x)=-x3+2x2-36 en ik moet de raaklijn vinden door O(0,0)
Je weet dus dat y=ax en dat -x3+2x2-ax-36=0 maar 1 nulwaarde mag hebben. Hoe kan je dit vinden?

Arne D
Student universiteit - dinsdag 7 maart 2017

Antwoord

Beste Arne,

Het klopt niet dat die vergelijking maar één nulwaarde mag hebben, de raaklijn kan de kromme immers nog in een ander punt (verschillend van het raakpunt) snijden.

De raaklijn door de oorsprong heeft inderdaad een vergelijking van de vorm $y=ax$. Als de $x$-coördinaat van het raakpunt $p$ is, dan moet gelden:
  • gelijke functiewaarde: $f(p) = ap \Rightarrow -p^3+2p^2-36=ap$
  • gelijke afgeleide: $f'(p)=a \Rightarrow -3p^2+4p=a$
Dit stelsel kan je oplossen.

mvg,
Tom

td
dinsdag 7 maart 2017

©2001-2024 WisFaq