Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Letterformule

Wat is een letterformule?

Norah
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zondag 5 maart 2017

Antwoord

Hallo Norah,

Ik geef uitleg aan de hand van een voorbeeld. Stel dat je 6 appels wilt kopen, een appel kost 30 cent. Het bedrag dat je moet betalen, is dan 6x30 cent, dus 180 cent. Als de prijs van een appel omhoog gaat, bijvoorbeeld naar 35 cent, dan moet je 6x35 = 210 cent betalen.
Voor het bedrag dat je moet betalen, kunnen we een formule maken:

Bedrag = 6 x prijs van één appel

We noemen dit wel een woordformule. Zo'n formule kan best lang en ingewikkeld worden, je moet steeds een hele zin lezen voordat je de formule begrijpt. Dat kan korter:
  • de prijs van één appel noem ik p
  • het bedrag dat je moet betalen, noem ik b
Dan wordt de formule:
  • b = 6 x p
In plaats van woorden, gebruik ik nu letters. Van de woordformule heb ik nu een letterformule gemaakt. Wel zo overzichtelijk!

GHvD
zondag 5 maart 2017

©2001-2024 WisFaq