Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe McRonald de netto winst kan maximaliseren

ik heb een opdracht over lineair programmeren, maar na een tijdje loop ik vast in de volgende opdracht:

McRonald maak voor een zusterbedrijf elke week twee soorten steak sauzen: Spicy Gonzales en Cool Gringo. Elk van de sauzen wordt gemaakt door het mengen van twee ingredienten, te noemen A en B. Hoewel een zekere mate van vrijheid is toegestaan bij het maken van de sauzen, moet voldaan worden aan de volgende eisen: (1) Cool Gringo mag niet voor meer dan 75% bestaan uit ingredient A, (2) Spicy Gonzales moet voor tenminste 25% uit ingredient A en voor tenminste 50% uit ingredient B bestaan. Per week kunnen ten hoogste 40 liter van ingredient A en ten hoogste 30 liter van ingredient B gekocht worden. McRonald kan tegen een prijs van f 6.70 per liter Spicy Gonzales en tegen een prijs f 5.70 per liter Cool Gringo zoveel van de sauzen afzetten als het bedrijf produceert. De ingredienten A en B kosten resp. f 3.20 en f 4.10 per liter. Hoe kan McRonald de maximale netto winst op de sauzen maximaliseren?

ik moet deze opdracht maken met behulp van het programma orstat, maar ik snap niet hoe de kosten a en b in het programma ingevoerd moeten worden, en hoe groot de percentages voor a en b moeten zijn...

alvast bedankt voor jullie hulp!

Japie
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 11 maart 2003

Antwoord

Ik heb nog nooit van het programma Orstat gehoord, dus met het invoeren van de gegevens kan ik je niet helpen. Een klasgenoot of de leerkracht zal je hier eerder mee kunnen helpen (dat laatste zou toch geen probleem mogen zijn, zolang je geen vragen stelt over de oefening zelf).

Ik kan wel helpen om de gegevens uit het verhaal te halen. Eens kijken:
Cool Gringo = X en Spicy Gonzales = Y

X = a.A + b.B
Y = c.A + d.B
a 0,75.X
b 0,25.X
a + b = 1
c 0,25.Y
d 0,50.Y
c + d = 1
A40 (liter)
B30

De bedoeling is de winst te maximaliseren (opbrengsten - kosten maximaal):
winst = 6,70.X + 5,70.Y - 3,20.A + 4,10.B

Desnoods kan je enkele dingen nog verder uitwerken (X en Y vervangen in de winstfunctie), maar het invoeren is aan jouw. Ik hoop dat je nu in ieder geval weet wat je allemaal nodig hebt (en de juiste vergelijkingen). Vanaf hier is het aan jouw.

Groetjes,

Tom

tg
woensdag 12 maart 2003

©2001-2024 WisFaq