\require{AMSmath} Cirkels in een driehoek Stel: Je hebt een driehoek met gelijke zijden (vb. 15 cm) strak gevuld met 15 cirkels, allemaal gelijk van diameter.Hoe bereken ik nu de diameter van 1 zo'n cirkel? Robin Leerling mbo - zaterdag 4 maart 2017 Antwoord Hallo Robin,De straal van de cirkels noem ik r. Kijk dan eens naar de de grijze driehoekjes linksonder en rechtsonder:De verticale zijde is r lang, de scherpe hoek is 30° (weet je waarom?). Hiermee kan je de horizontale zijde x berekenen via:tan(30°) = r/x , dus x = r/tan(30°).De horizontale zijde van je driehoek heeft als lengte 15, dus geldt:2x + 8r = 15Voor x vul je in: x = r/tan(30°)Dan heb je een vergelijking waarmee je r kunt uitrekenen (en daarmee natuurlijk de diameter).Lukt het zo? GHvD zaterdag 4 maart 2017 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Stel: Je hebt een driehoek met gelijke zijden (vb. 15 cm) strak gevuld met 15 cirkels, allemaal gelijk van diameter.Hoe bereken ik nu de diameter van 1 zo'n cirkel? Robin Leerling mbo - zaterdag 4 maart 2017
Robin Leerling mbo - zaterdag 4 maart 2017
Hallo Robin,De straal van de cirkels noem ik r. Kijk dan eens naar de de grijze driehoekjes linksonder en rechtsonder:De verticale zijde is r lang, de scherpe hoek is 30° (weet je waarom?). Hiermee kan je de horizontale zijde x berekenen via:tan(30°) = r/x , dus x = r/tan(30°).De horizontale zijde van je driehoek heeft als lengte 15, dus geldt:2x + 8r = 15Voor x vul je in: x = r/tan(30°)Dan heb je een vergelijking waarmee je r kunt uitrekenen (en daarmee natuurlijk de diameter).Lukt het zo? GHvD zaterdag 4 maart 2017
GHvD zaterdag 4 maart 2017
©2001-2024 WisFaq