Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 83941 

Re: Re: Constructie vijfhoek en bereken max vijfhoek

Dag Klaas -Pieter,
Dit laatste begrijp ik en vond ik ook terug via de stelling van Pythagoras.
Is het nu de bedoeling onderzoek te doen naar de functie die een som moet voorstellen van de oppervlakte van de rechthoek en van de gelijkzijdige driehoek.
Die functie zou er dan, volgens mij zo uitzien
F(x)= (x.(√(900-x2/4)-x√3/2))+x2√3/4
F(x)= (x/2)√(3600-x2-x2√3/2+x2√3/4
F(x)= 1/4(2x√(3600-x2)- x2√3))
Onderzoek van deze functie via afgeleiden en maxima zoeken die ik dan zou moeten toetsen aan de oppervlakte van de vijfhoek. Ik begrijp hier niet goed waar men naartoe wil....
Nog een goede avond.

Rik Le
Iets anders - dinsdag 28 februari 2017

Antwoord

Beste Rik,

Die functie klopt.
Ik heb maple de grafiek laten plotten:

q83945img1.gif

De afgeleide is
$$
-\frac12\,\frac { \sqrt{3}x \sqrt{-{x}^{2}+3600}+2\,{x}^{2}-3600}{\sqrt{3600-{x}^{2}}}
$$ Als je die gelijk aan nul stelt komt er een vierdegraadsvergelijking die eigenlijk een tweedegraadsvergelijking met $x^2$ er in is:
$$
7x^4-7\cdot3600x^2+3600^2=0
$$ met oplossing
$$
\frac{30}7\sqrt{98-14\sqrt{21}}
$$ De resulterende oppervlakte is
$$
450(\sqrt7-\sqrt3)
$$ Ik zie hier niet veel meer in dan een getruukte differentieersom.

kphart
woensdag 1 maart 2017

 Re: Re: Re: Constructie vijfhoek en bereken max vijfhoek 

©2001-2024 WisFaq