Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Herleiden, ontbinden en oplossen

Beste Wisfaq,
Wat moet je doen bij herleiden/ontbinden/los op? Klopt het dat je bij herleiden, de haakjes weg moet werken. Bij ontbinden juist haakjes erbij doen. En bij 'los op' moet je tot NUL maken? Zijn er nog andere benamingen die hetzelfde betekenen?
Met vriendelijke groet,
Karin

Karin
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - donderdag 16 februari 2017

Antwoord

Herleiden komt neer op het eenvoudiger schrijven van een bepaalde vorm. Het wegwerken van haakjes is daarbij zeker een vaak voorkomende stap, maar ook het samennemen van twee of meer breuken valt er onder. Door een herleiding wil je meestal een ingewikkeld uitziende vorm wat overzichtelijker maken.

Ontbinden in factoren komt bij lettervormen er inderdaad op neer dat er haakjes gaan verschijnen. Je gaat de gegeven vorm namelijk als een vermenigvuldiging schrijven (als dat kan!) en de afzonderlijke onderdelen (de factoren) staan dan meestal tussen haakjes.
Als voorbeeld: x3 - 2x2 = x2(x - 2). Merk op dat de factor x2 niet tussen haakjes wordt gezet, maar het zou best mogen.

Los op is de uitdrukking die je bij vergelijkingen tegenkomt. Je zoekt de waarde(n) van het getal waarvoor de gegeven vergelijking klopt. Vaak gaat dat inderdaad door er aan de rechterkant NUL
van te maken.

Voor herleiden wordt ook wel het woord vereenvoudig gebruikt en ontbinden wordt ook wel 'schrijf als product' genoemd.
Om vergelijkingen op te lossen heb je heel vaak herleiden en ontbinden nodig en dat verklaart waarom je deze technieken moet beheersen.

MBL
donderdag 16 februari 2017

©2001-2024 WisFaq