Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oplossen X in breuk

Hoe kom ik van:

$\$$ 1200 (1 + 0.11 ·(x/365)) – $\$$ 500 (1 + 0.11 ·((x-45)/365)) – $\$$ 300 (1 + 0.11 ·((x-100)/365))= $\$$ 436.92

Naar:

$\$$ 1200 + $\$$ 0.36164 x – $\$$ 500 – $\$$ 0.15068 x + $\$$ 6.78 – $\$$ 300 – $\$$ 0.09041 x + $\$$ 9.04 = $\$$ 436.92
$\$$ 415.82 + $\$$ 0.12055 x = $\$$ 436.92

--$>$ x = 175.031 = 175 days

Dit is het antwoord op de volgende vraag:

A debt of $\$$ 1200 is to be paid off by payments of $\$$ 500 in 45 days, $\$$ 300 in 100 days, and a final payment of $\$$ 436.92. The annual interest rate is 11 % and the Merchant’s Rule was used to calculate the final payment.
In how many days should the final payment be made using exact time to calculate exact simple interest?

Paula
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 22 januari 2017

Antwoord

Hallo Paula,

Zorgvuldig haakjes wegwerken: netjes schrijven, en vooral in kleine stappen zodat je geen vergissingen maakt met min-tekens en zo:

q83787img1.gif

zo ook:

q83787img2.gif

en:

q83787img3.gif

Dan deze drie resultaten 'bij elkaar vegen':

q83787img4.gif

Je houdt een eenvoudige lineaire vergelijking over die je met de balansmethode kunt oplossen:

415.82 + 0.12055x = 436.92

x = 21.1/0.12055 175.031

GHvD
zondag 22 januari 2017

©2001-2024 WisFaq