Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 83543 

Re: Re: Perspectiefbeeld

Dag Gilbert,

Super! Nu zie ik het eindelijk.

Er zijn me nog 2 dingen niet helemaal duidelijk:
1) Wat stelt de V op de rechtertekening dan voor?
2) Hoe bereken je dan uiteindelijk die waarde van x en h?

Siebe
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 22 december 2016

Antwoord

Hallo Siebe,

Het punt V (eigenlijk: het verlengde van het lijnstuk OV tot het oneindige) is het verdwijnpunt waar alle evenwijdige horizontale lijnen door de latten samen lijken te komen. Ook de 'blikrichting' van de camera gaat door dit punt. Het is het eerder genoemde snijpunt van lijnen door alle latten.

Bij de uitwerking is geschat dat punt V 4,9 cm boven de onderrand van de ton ligt, dit is 4,9/8,4e deel van de hoogte van de ton. De hoogte van de ton wordt geschat op 2 meter, dus de hoogte van V is 4,9/8,4·2 = 1,17 meter boven de onderrand. Beetje naar boven afronden omdat de ton vrij van de grons moet zijn, dit levert als hoogte van V 1,20 meter. De lens bevindt zich op een horizontale lijn door V, dus ook op h=1,20 meter.

In de rechter tekening is (voor zover ik kan inschatten) de diepte van de ton 8,4 cm, de afstand tussen voorvlak ton en de lens (punt O) is 11,4 cm. Dus geldt deze verhouding:

afstand ton tot lens : diepte ton = 11,4 : 8,4.

Dus:

afstand ton tot lens = 11,4/8,4·2 meter 2,71 meter.
Kennelijk heeft jouw docent iets andere maten geschat waardoor hij op 2,80 meter komt.

In de linker schets kom je hoe dan ook tot een wat andere verhouding: ik schat de verhouding x : diepte ton = 11 : 7

Dit levert: x = 11/7·2 meter = 3,14 meter. Het blijven schattingen!

GHvD
vrijdag 23 december 2016

©2001-2024 WisFaq