\require{AMSmath} Integreren HalloIk moet de integraal berekenen vany=eaxDe uitkomst moet normaal eax · 1/a zijn maar ik weet niet hoe we aan die 1/a komen?Alvast bedankt Integreren joanna 3de graad ASO - zaterdag 17 december 2016 Antwoord Als je $e^{ax}$ als primitieve neemt en de afgeleide zou nemen dan krijg je $e^{ax}·a$ vanwege de kettingregel. Om dat goed te praten neem je als primitieve $\frac{1}{a}·e^{ax}$. Neem je nu de afgeleide dan krijg je inderdaad $e^{ax}$.Of gebruik de substitutiemethode.$\eqalign{ & \int {e^{ax} } = ? \cr & Kies\,\,t = ax \Rightarrow \frac{{dt}}{{dx}} = a \Rightarrow dt = a\,dx \cr & \int {e^{ax} } = \int {\frac{1}{a}e^{ax} \cdot a\,dx = \int {\frac{1}{a}e^t dt = \frac{1}{a}e^t = \frac{1}{a}e^{ax} } } \cr}$ WvR zaterdag 17 december 2016 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
HalloIk moet de integraal berekenen vany=eaxDe uitkomst moet normaal eax · 1/a zijn maar ik weet niet hoe we aan die 1/a komen?Alvast bedankt Integreren joanna 3de graad ASO - zaterdag 17 december 2016
joanna 3de graad ASO - zaterdag 17 december 2016
Als je $e^{ax}$ als primitieve neemt en de afgeleide zou nemen dan krijg je $e^{ax}·a$ vanwege de kettingregel. Om dat goed te praten neem je als primitieve $\frac{1}{a}·e^{ax}$. Neem je nu de afgeleide dan krijg je inderdaad $e^{ax}$.Of gebruik de substitutiemethode.$\eqalign{ & \int {e^{ax} } = ? \cr & Kies\,\,t = ax \Rightarrow \frac{{dt}}{{dx}} = a \Rightarrow dt = a\,dx \cr & \int {e^{ax} } = \int {\frac{1}{a}e^{ax} \cdot a\,dx = \int {\frac{1}{a}e^t dt = \frac{1}{a}e^t = \frac{1}{a}e^{ax} } } \cr}$ WvR zaterdag 17 december 2016
WvR zaterdag 17 december 2016
©2001-2024 WisFaq