Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoek in een parametervoorstelling

Beste heer/mevrouw,

Met wiskunde had ik de volgende gegevens en werd mij gevraagd hiervan de hoek te geven waaronder de formule zichzelf snijdt.

{x= 6t - t2
{y= 2t2 - (1/3)t3

bereken in hele graden de hoek waaronder de formule zich snijdt in het punt (0,0)

Ik heb berekend dat de formule zich snijdt bij t=0 en t=6. Wat ik verder moet doen, dat weet ik niet.

Ik hoor heel graag!

Anouk
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 15 december 2016

Antwoord

Bepaal de afgeleiden $x'(t)$ en $y'(t)$. De vectoren $\bigl(x'(0),y'(0)\bigr)$ en $\bigl(x'(6),y'(6)\bigr)$ zijn de richtingsvectoren van de raaklijnen op de tijdstippen $t=0$ en $t=6$; je moet de hoek tussen die twee vectoren bepalen.

kphart
donderdag 15 december 2016

©2001-2024 WisFaq