Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking met translatie

Ik ben momenteel bezig met een cursus online wiskunde. Ik zag een vergelijking staan die ik op het eerste gezicht makkelijk leek. De vergelijking luidt: f(2x-1)=x2+10x-2f(1), bepaal f(1). Dus ik heb gewerkt met translaties en dergelijke, maar ik kom er echt niet uit! Kan iemand mij verder helpen?

Robert
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 13 december 2016

Antwoord

Vul eens in x=1, dan
f(2x-1)=f(2-1)=f(1)
Maar ook: f(2x-1)=12+10·1-2f(1)=11-2f(1)
Conclusie:
f(1)=11-2f(1)
3f(1)=11
f(1)=11/3

hk
dinsdag 13 december 2016

©2001-2024 WisFaq