Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oplosbaar?

Is het volgende type van differentiaalvergelijkingen oplosbaar? A/(8x+1)-By + C=dy/dx

Kris D
Iets anders - maandag 10 maart 2003

Antwoord

zou m.i. in principe oplosbaar moeten zijn.
immers:

dy/dx + By = A/(8x+1) + C

de 'truc bij dit soort vergelijkingen is, dat de totale oplossing y(x) de som is van 2 aparte oplossingen, namelijk de oplossing van de homogene vergelijking
(dus van dy/dx + By = 0) PLUS een particuliere oplossing (dit is EEN van de mogelijke y(x) die voldoet aan de vergelijking dy/dx + By = A/(8x+1) + C )

y(x)=y(x)homogeen + y(x)particulier

het vinden van de homogene oplossing is niet zo'n probleem.
namelijk y(x)=Q.e-B.x met Q een constante

Het vinden van een particuliere oplossing in deze is heel wat lastiger.
De eindoplossing moet ik je dus schuldig blijven, maar het antwoord is dus dat het oplosbaar zou moeten zijn.

groeten,
martijn

mg
maandag 10 maart 2003

©2001-2024 WisFaq