Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Aantal colibacterieen

Beste
Ik weet niet hoe ik aan de oefening kan beginnen, kan u me hierbij helpen?

Vraag:
De groei van de colibacteriën wordt gegeven door de formule: N(t)=1800·e.-0.15t.
Hierbij is N(t) het aantal colibacteriën per liter water na t uren.

Zodra het aantal colibacteriën met 99% is afgenomen,stopt de extra zuivering.Bereken in uren nauwkeurig,hoe lang de extra zuivering zal duren.

Alvast bedankt!

Marie
3de graad ASO - zaterdag 5 november 2016

Antwoord

Met 99% afgenomen betekent dat er nog 1% van de beginhoeveelheid over is.
Die begin hoeveelheid haal je uit de formule voor N(t) door N(0) te berekenen. N(0)=1800*e0=1800*1=1800
1% daarvan is 18.
Je moet nu de vergelijking N(t)=18 oplossen.
Dat wil zeggen je moet vinden voor welke t geldt: 1800 * e-0.15t=18.
Zou dat lukken?

hk
zaterdag 5 november 2016

©2001-2024 WisFaq