Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Manieren beeldjes neerzetten

Hallo,
Stel je hebt 7 verschillende figuren en 3 dezelfde figuren bv een paard. Je pakt 3 figuren en zet ze op een rij maar je pakt altijd het paard en die staat vooraan. Dan is de hoeveelheid verschillende rijen toch 7·6=48?

Ewout
Student hbo - woensdag 2 november 2016

Antwoord

Hallo Ewout,
Als ik het goed begrijp, staat altijd een paard vooraan. Je moet nog 2 figuren pakken. Je kunt natuurlijk nog 2 paarden pakken, dat is alvast één mogelijkheid.
Je kunt ook 2 verschillende figuren pakken. Voor de eerste heb je dan 8 mogelijkheden (één paard en 7 niet-paarden), voor de tweede figuur nog 7. Dat levert nog eens 8·7=56 mogelijkheden.
Het totaal aantal mogelijke rijtjes wordt dan 1+56=57.

GHvD
woensdag 2 november 2016

©2001-2024 WisFaq