Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rekenregels van het sommatie teken

Ik moet een veregelijking versimpelen maar het sommatie teken staat erin en ik ken de rekenregels van het sommatie teken niet! Kunnen jullie mij die rekenregels vertellen?

Ik moet van

sommering ((Xi - Xgem)^2)

het volgende maken:

(sommering ((Xi)^2)) - ((1/n) * (sommering (Xi))^2)

Het maakt niet uit als de stof verder gaat dan de middelbare school. Ik snap het vast wel!

Bij voorbaat dank!

henk
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 9 maart 2003

Antwoord

å(xi-xgem)2=å(xi2-2·xi·xgem+xgem2)
Nu komt de truc, je sommeert over n waarnemingen dan is de som van alle waarnemingen =åxi=n·xgem
En de som van xgem2 (n keer) levert op n·xgem2

Dat levert dus op åxi2 - 2·n·xgem·xgem + n·xgem2 =
åxi2 - n·xgem2 (bedenk nu dat xgem = 1/n·åxi)=
åxi2-1/n·(åxi)2

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
zondag 9 maart 2003

©2001-2024 WisFaq