Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Exponentiele vergelijking oplossen

Hoe los ik de volgende vergelijking op:
0.92n = 1/3

In woorden: 0.92 tot de n-de macht is gelijk aan 1/3, wat is n?

Engele
Ouder - dinsdag 25 oktober 2016

Antwoord

Volgens de basisregel voor logaritmen (zie Rekenregels voor logaritmen) geldt:

ac= b is hetzelfde als alog(b) = c

In dit geval wil je n oplossen in:

0,92n = 1/3

Volgens bovenstaande regel kunnen we dit herschrijven als:

n = 0,92log(1/3)

Ofwel:

n = log(1/3)/log(0,92) -0,477/-0,0362 13,2

GHvD
dinsdag 25 oktober 2016

©2001-2024 WisFaq