Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kloppend maken

Ik zit met de volgende reactie vergelijking
ik krijg m maar niet kloppend zijn er mensen die me dit kunnen uitleggen hoe ik dit t beste kan doen

Fe2O3 +CO$\to$Fe+CO2

kino
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 23 oktober 2016

Antwoord

Je kunt het systematisch aanpakken: je moet links en rechts even veel ijzer-, koolstof- en zuurstofatomen hebben.
Begin met links $A\cdot\mathrm{Fe}_2\mathrm{O}_3+B\cdot\mathrm{CO}$ en rechts $C\cdot\mathrm{Fe}+D\cdot\mathrm{CO}_2$. Nu de aantallen atomen bepalen:
$$
2A\cdot\mathrm{Fe}+(3A+B)\mathrm{O}+B\cdot\mathrm{C} = C\cdot\mathrm{Fe}+2D\cdot\mathrm{O}+D\cdot\mathrm{C}
$$Hieruit haal je $2A=C$, $3A+B=2D$, en $B=D$. Door $B$ voor $D$ in te vullen zie je dat je alles in $A$ kunt uitdrukken: $C=2A$, $B=D=3A$.
Nu kun je bijvoorbeeld $A=1$ nemen, dan zie je dat
$$
\mathrm{Fe}_2\mathrm{O}_3+3\mathrm{CO}\rightarrow 2\mathrm{Fe}+3\mathrm{CO}_2
$$

kphart
zondag 23 oktober 2016

©2001-2024 WisFaq