Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 83059 

Re: Driehoeksmeetkunde vergelijking cos en sin

Ik heb het nagekeken en een vergissing gemaakt. Dit is de juiste opgave:
cos2 a + cos2 b - cos2 c = 1 - 2 sin a . sin B . cos c

vriendelijke groeten

Bart
3de graad ASO - zaterdag 22 oktober 2016

Antwoord

Het zou als volgt kunnen, al zijn mooiere en/of snellere aanpakken nooit uit te sluiten.
Gebruikt worden onder andere de formule cos2a = 2cos2a - 1, de formules voor cosX + cosY en cosX - cosY en de formule cos(180° - X) = -cosX.

Uit c = 180° - (a+b) volgt cosc = -cos(a+b) op grond van de laatste formule.

cos2a + cos2b - cos2c = (1 + cos2a)/2 + (1 + cos2b)/2 - cos2(a+b) =

[2 + cos2a + cos2b - 2cos2(a+b)]/2 =

[2 + 2cos(a+b)cos(a-b) - 2cos2(a+b)]/2 =

1 + cos(a+b)(cos(a-b) - cos(a+b)) =

1 + cos(a+b).-2sinasin(-b) = 1 - cosc.2sin(a)sinb = 1 - 2sinasinbcosc

Zie dit soort gevonden formules vooral niet als zinvol. Het zijn vooral oefeningen in manipuleren met de zeer belangrijke standaardformules waarbij je, bij een andere start, wel eens helemaal kunt vastlopen of nooit meer op het gewenste resultaat uitkomen.

MBL
maandag 24 oktober 2016

©2001-2024 WisFaq