Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Evenwichtsprijs

Stel dat in een bepaalde marktsituatie voor een bepaald product geldt dat bij een verkoopprijs van x euro per stuk er vraag is naar F(x) = 300.000 - 1/2 x stuks. En stel dat voor het aanbod geldt g(x) = 120.000 + x stuks. Wat is dan de zogenaamde evenwichtsprijs?

Femke
Student hbo - dinsdag 18 oktober 2016

Antwoord

Hallo Femke,

Bij de evenwichtsprijs zijn het aanbod en de vraag gelijk, dus moet gelden:

120.000 + x = 300.000 - 1/2x

Aan beide zijden van het is-gelijk-teken 120.000 aftrekken:

x = 180.000 - 1/2x

Aan beide zijden 1/2x optellen:

11/2x = 180.000

Beide zijden delen door 11/2 levert:

x = 120.000

Zie ook Vergelijkingen oplossen.

GHvD
dinsdag 18 oktober 2016

©2001-2024 WisFaq