Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Horizontaal vermenigvuldigen

f(x)=x2-2x
g(x)=3x2-6
Met welke factor moet ik f(x) horizontaal vermenigvuldigen om g(x) te krijgen?

Ik zou zeggen g(x)=f(1/b·x). Is geen oplossing. Hoe wel?

Herman
Ouder - zondag 25 september 2016

Antwoord

Hallo Herman,

Ik denk dat je de nodige haakjes hebt vergeten, en wellicht ook een x. In jouw vraag staat:

f(x) = x2-2x
g(x) = 3·x2-6

De (grafiek van) g is dan niet te verkrijgen door alleen een vermenigvuldiging in horizontale richting van (de grafiek van) f.

Wellicht bedoel je:

f(x) = x2-2x
g(x) = (3x)2-6x

In dat geval zie je dat g(x) ontstaat door in f(x) de 'x' te vervangen door '3x'. De grafiek van g(x) wordt dan 1/3 keer zo breed in vergelijking met de grafiek van f(x).

GHvD
zondag 25 september 2016

©2001-2024 WisFaq